A+ A A-

Clorochina

 

Clorochina (chloroquine) şi hidroxiclorochina+ (hydroxychloro- quine) sînt antimalarice 4-aminochinolinice. Administrate la bolnavii cu poliartrită reumatoidă sau cu artrită lupică, care nu răspund la antiinflamatoriile nesteroidiene, atenuează fenomenele inflamatorii în aproape 50% din cazuri. Efectul se instalează lent — după cel puţin 4 săptămîni de tratament. Acţiunea antiinflamatorie s-ar datora stabilizării lizozomiale.


Toxicitatea este relativ mare. Ca reacţii adverse pot apare fenomene de iritaţie gastro intestinală, ameţeli, tulburări psihice, tulburări de auz, albirea părului şi modificarea coloraţiei unghiilor şi a pielii, erupţii cutanate, chiar forme grave de eritem multiform, neuromiopatii, discrazii sanguine.

Pe .prim plan se situează posibilitatea afectării ochiului, mai ales în cazul tratamentului prelungit nesupravegheat — pot apare opacităţi corneene şi o retinopatie ireversibilă caracteristică (cu pierderea acuităţii vizuale centrale, pigmentarea granulară a maculei, constricţia arterei retiniene). Este necesar examenul oftalmologie înaintea începerii tratamentului şi periodic la 4—6 luni.

Clorochina este contraindicată în prezenţa modificărilor retiniene (sau de cîmp vizual, la bolnavii cu psoriazis şi porfirie (agravează), la hepatici, în bolile digestive şi neurologice severe, în prezenţa discraziilor sanguine şi în timpul sarcinii.


Clorochina se administrează oral (fracţionat, la mese), în doze de 75—300 mg/zi, fiind relativ rar folosită în colagenoze. Hidroxiclorochina, mai larg utilizată, este recomandată în doză de 400—800 mg/zi ca trata¬ment de atac şi 200—400 mg/zi ca tratament de întreţinere. Cura tre¬buie întreruptă cîte 3 luni în fiecare an (pentru a evita complicaţiile oculare).

 

NSP GK4 suffix " nsp"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
Prev Next

Stat