Web Analytics
HP Banner
  • ANAFRANIL

ANAFRANIL

  


Anafranilul este indicat în tratamentul depresiilor sau al tulbu­rărilor obsesiv-compulsive. Obsesiile sunt idei persistente, deran­jante ce asaltează gândirea în ciuda eforturilor persoanei de a o îndepărta (de ex. ideea obsesivă de a nu se contamina).

Denumire internaţională: Clomipraminum 

Anafranilul face parte dintr-o clasă de medicamente numite antidepresive triciclice. Acţionează prin reglarea echilibrului unor substanţe la nivelul creierului a căror dezechilibru poate produce diferite afecţiuni.

Compulsiile sunt acte iraţionale pe care persoana le recunoaşte ca atare şi care apar ca urmare a obsesiilor, pentru a evita anxietatea pro­dusă de acestea (de ex. spălatul compulsiv pe mâini de teama de a nu se contamina).

 

Important de ştiut!

Poate fi necesară supraveghere medicală continuă pe durata iniţială a tratamentului cu anafranil datorită riscului crescut de suicid şi agravării simptomelor depresiei după iniţierea terapiei cu anafranil.

Pot trece până la 4 săptămâni până la ameliorarea simptomelor. Nu încetaţi administrarea medicamentului înainte de a consulta medicul.

Utilizaţi cu precauţie medicamentul dacă conduceţi autovehi­cule sau efectuaţi activităţi cu risc. Pot apare ameţeli pe durata tratamentului.

De asemenea pot apare ameţeli la ridicarea în picioare. Ridicaţi- vă lent pentru a preveni acest lucru şi pentru a nu cădea.

Evitaţi consumul de alcool deoarece poate creşte riscul de apa­riţie al ameţelilor.

 

Anafranil Administrarea corectă

Administraţi medicamentul conform prescripţiei medicului. Se administrează la început după masă pentru a evita tulburările gastrice. După stabilirea dozelor se poate administra într-o sin­gură doză seara la culcare pentru a preveni somnolenţa în timpul zilei. Se ia de fiecare dată cu un pahar mare de apă.

Grefele sau sucul de grefe pot interacţiona cu clomipramina producând efecte adverse severe. Discutaţi cu medicul acest lu­cru.

 

Ce efecte adverse pot apare la Anafranil?

în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse continuaţi admi­nistrarea medicamentului şi anunţaţi medicul: ameţeli, uscarea gurii, constipaţie, tremor al extremităţilor, transpiraţii, agitaţie uşoară, slăbiciune sau cefalee, tinitus (ţiuituri), greaţă, pierderea apetitului.

în cazul apariţiei următoarelor efecte adverse încetaţi adminis­trarea medicamentului şi anunţaţi imediat medicul:

•reacţii alergice (dificultate la respiraţie, umflarea gâtului, a lim­bii, a buzelor, a feţei, urticarie)

•convulsii

•bătăi cardiace rapide sau neregulate

•creşterea tensiunii arteriale (vedere tulbure, cefalee severă)

•febră cu creşterea transpiraţiei, rigiditate musculară sau obo­seală musculară severă.

 

Când nu se administrează ?

Anafranil nu se administrează în cazul apariţiei unei reacţii aler­gice la medicament sau la alt antidepresiv triciclic.

Evitaţi administrarea anafranilului dacă luaţi sau aţi luat în ulti­mele 2 săptămâni un IMAO.

De asemenea, nu se administrează dacă aţi avut recent un atac de cord.

 

Atenţionări speciale

Medicamentul trebuie utilizat cu precauţie la copiii cu depresie, în urma studiilor clinice s-a constatat că medicamentul creşte ris­cul de suicid la copiii cu depresie sau alte afecţiuni psihiatrice.

De asemenea, progresia depresiei severe se asociază cu agra­varea simptomatologiei şi apariţia comportamentului sau ideilor de suicid atât la copii cât şi la adulţi.

Este necesar ca pacienţii în tratament cu anafranil să observe orice modificare a simptomato­logiei - în special apariţia agitaţiei, anxietăţii, agresivităţii, panicii, neliniştii, hiperactivităţii şi comportamentului sau ideilor de sui­cid - şi să anunţe acest lucru medicului.

Utilizaţi cu precauţie medicamentul dacă aveţi glaucom cu unghi îngust sau dificultăţi la urinare. Anafranil poate agrava aceste afecţiuni.

In cazul prezenţei unei tumori a glandei suprarenale anafranil poate provoca o creştere bruscă a tensiunii arteriale.

Medicamentul Anafranil poate creşte sensibilitatea pielii la lumina solară. Evitaţi expunerile prelungite şi purtaţi îmbrăcăminte protectoa­re.

Inaintea unei intervenţii chirurgicale anunţaţi medicul că urmaţi tratament cu anafranil. Poate fi necesară întreruperea medicaţiei pe durata intervenţiei.

Nu încetaţi brusc administrarea medicamentului. Medicul va re­duce treptat administrarea pentru a preveni simptomele ce pot apare: ameţeli, febră, stare generală de rău, cefalee, iritabilitate, greaţă, tulburări ale somnului, vărsături.

 

Interacţiuni posibile Anafranil cu alimente sau medicamente

Anunţaţi medicul dacă luaţi unul sau mai multe dintre medica­mentele următoare în asociaţie cu anafranil: alte antidepresive, alcool, antihistaminice, sedative, analgezice, anxiolitice, relaxante musculare.

 

Sarcina şi alăptarea

Nu este recomandată utilizarea medicamentului în sarcină de­cât în caz de neapărată nevoie. Consultaţi medicul dacă suspec­taţi sau vă doriţi o sarcină.

Datorită faptului că medicamentul se excretă în laptele matern medicul poate recomanda încetarea alăptării pe durata trata­mentului cu anafranil.

 

Doze recomandate Anafranil

Adulţi

Doza iniţială recomandată este de 25 mg pe zi. Se poate creşte apoi doza până la 100 mg pe zi în primele două săptămâni. Doza maximă recomandată este de 250 mg pe zi.

Copii

De obicei se recomandă o doză iniţială de 25 mg pe zi adminis­trată în două prize după masă. Se poate creşte apoi doza până la maxim 100 mg pe zi sau 3 mg per kilogram greutate corporală, oricare este mai mică.


Doza maximă ce se poate administra este de 250 mg sau 3 mg per kilogram greutate corporală, oricare este mai mică. Odată doza determinată medicamentul se poate admi­nistra într-o singură doză la culcare.

 

Supradozare

Supradozarea cu anafranil poate fi deosebit de severă, inclusiv fatală. Simptomele supradozării pot include: convulsii, confuzie, ameţeli, agitaţie, halucinaţii, scăderea tensiunii arteriale (ameţeli,oboseală accentuată, leşin).


Pret Anafranil - in farmacii cu reteta medicala

Write a review

Note: HTML is not translated!
    Bad           Good

ANAFRANIL

  • 0.00€


HP Banner